top of page

Hingstvalsfunderingar update!

Jag tänkte presentera mina ston och hingstvalsfunderingarna jag har till dom, eller inte har :).


Jag gjorde även samma sak förra året och jag låter mina tankar 2019 stå kvar och så får vi se hur det blev i slutänden.

Jag är extremt kritisk när jag tittar på mina hästar, så det kommer kanske låta som det är ök vi har i stallet. Dock är det faktiskt så att vi har ett gäng riktigt fina och välstammade ston ur framförallt väldigt meriterade mödernen. Vissa har jag redan fått flera föl efter och vet ungefär vad dom nedärver, vissa är nya och lite svårare att hitta rätt hingst till, men jag ska göra ett försök att förklara hur jag tänker.


Eftersom jag börjar i bokstavsordning så blir det första stoet Alympia W e.Rhodium- Jazz- Contango. Hon köptes osedd och dräktig med Abba från Holland pga. hennes fantastiska möderne. Hon fölade i Holland och seminerades om och vi åkte själva ned och hämtade hem henne dräktig och med Abba vid sidan. Ally är en stor häst, drygt 170 skulle jag tro. Hon är väldigt kort i ryggen eller kanske länden, jag kan inte bestämma mig för vilket. Kanske är hon kort i bägge delarna. Korset är däremot långt och välformat. Hon har långa ben, men också rätt mycket kropp, varken ädel eller grov utan mer mittemellan. Halsen skulle kunna ha lite mer resning, men den är rättvänd och egentligen rätt bra ansatt, dock lite kort för min smak. Benställningen ser så vitt jag kan bedöma bra ut. En liten issue jag har är att jag har extremt svårt för stora huvuden, något som Ally tyvärr har. Dock har inte dottern Abba ärvt det, även om sonen Aston har lite större huvud. Bägge avkommorna som jag har är betydligt längre än sin mor. Aston e,Just Wimphof är otroligt fint konstruerad med en lång välansatt hals och en ganska långsträckt kropp, otroligt välpropertionerlig även om huvudet kanske som sagt kunnat vara något mindre men jag tror att han växer i det. Abba e.Frascino är kanske inte lika korrekt, men är så vacker så hon ser näst intill perfekt ut ändå.


När det gäller gångarterna på Ally så är skritten relativt kort, något som är vanligt på holländare. Traven är helt ok, med framförallt bra bakben och galoppen är riktigt, riktigt bra. Abba och även Allys tidigare avkommor har väldigt fina bakben, något som enligt förre ägaren kommer från mödernet, så det vill jag gärna vara rädd om. Ridbarheten finns ju där med en bror i lilla rundan och tre morbröder i Grand Prix och en moster i svår klass. Dock kan man aldrig betona ridbarheten för mycket!


Hingstarna jag letar efter till mina ston är alltså hingstar som dels kan förstärka deras bra egenskaper, men även komplettera dom mindre bra. Till Ally vill jag alltså ha en hingst med långa linjer och god resning. Fina gångarter med framförallt bra skritt. Det gör absolut inget om hingsten är av det mindre slaget och har ett litet och fint huvud. Eftersom Ally är svart och jag gärna behåller det så får hingsten gärna vara svart också, även om det absolut inte är det viktigaste.


Tankar 2019

Jag tror att det funkar otroligt bra att blanda tyskt och holländskt blod och hon är nu dräktig med Just Wimphof e.De Niro så jag kan absolut tänka mig att gå på det spåret igen, Dalwhinnie skulle nog kunna passa och finns nära och bra. Det finns så väldigt många fina hingstar och ändå är det så svårt att hitta rätt!


Aston blev resultatet av ovanstående dräktighet och han är som sagt otroligt fin exteriört och super i skallen. Sedan är han inte lika flashig i trav som sin syster, men han har en väldigt fin galopp och kommer säkert kunna utveckla sin trav under ryttare. Jag blev så nöjd med honom så jag gick på mer De Niro-blod och Ally seminerades med Dalwhinnie 2019. Dock blev det få försök då hon fölade sent och sedan hade hon väldigt mycket cystor så hon tog sig dessvärre inte. Jag tycker att många hingstar är väldigt korta, så jag har svårt att hitta lite längre sådana. Kom gärna med förslag, för jag känner att jag står lite och stampar här!


Här finns mer info och bilder av Alympia om ni är intresserade https://www.stallmvg.com/alympia-w


193 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page