top of page

Årets föl del 2

I år är det flera ston som sett väldigt färdiga ut tidigt men som sedan väntat med att föla både en och två veckor. När mjölken är vit och det hänger droppar på spenarna brukar dom föla inom 1-2 dygn, men i år har dom inte riktigt följt mönstret vilket gör att övervakningen blir extra jobbig.


En som såg färdig ut tidigt var Penelli, hon fölade slutligen på 347 dygn. Jag var helt säker på att hon skulle föla en vecka tidigare, men icke. Hon hade som vanligt en väldigt enkel fölning och efter 35 min kom efterbörden vilket var väldigt skönt då det strulade med efterbörden förra året och veterinär behövde tillkallas.

Penelli fick en väldigt långbent tös e.Hesselhöj Donkey Boy och för ovanlighetens skull så hade hon bläs. Namnet blev Date MVG, det kändes rätt självklart efter systrar som Fame & Faith.


Date MVG f.230605 e.Hesselhöj Donkey Boy u.Görklintgårds Penelli e.BH Hotline- Depardieu- Inschallah*Dagen efter Penellis fölning fölade Hjärtat och det var på självaste nationaldagen. Hjärtat som hitintills aldrig gått full tid (335 dygn) fölade på dygn 323. På ett sätt är det ju väldigt bra med ston som fölar lite innan beräknat eftersom man flyttar fram nästa års fölning om det nu är lite sent. Dock gäller det att ungarna är färdiga och innan 320 dygn vill man helst inte att dom fölar då det är risk att få en prematur.

Hursomhelst blev det en oerhört pigg och fin liten hingst e.Hometown som det var störtomöjligt att hitta namn till. Hjärtat som egentligen heter Heart on Fire har avkommor som ska ha Heart i sitt namn, vi ville dessutom gärna ha in något med nationaldagen. Vi kom fram till tre olika namn och gjorde sedan en omröstning på sociala medier där Swedeheart MVG vann.


Swedeheart MVG f.230606 e.Hometown u.Heart on Fire e.Hermes- Rubinstein- DonnerhallSedan var det dags för årets mest nervösa fölning, Jawas. Jag har tidigare bestämt mig för att inte seminera ett sto som är äldre än 20 år då jag tror att riskerna vid fölning blir större när stoet är äldre och kanske sliten i kropp och livmoder. Jawa var dock så oerhört fräsch och ungdomlig i sin kropp och eftersom hon gick tom året innan så beslutade vi att prova. På seminstationen gjorde dom klart för mig att chansen att få ett så gammalt sto att ta sig som dessutom har så mycket cystor i livmodern var extremt liten, men hon tog sig.

Fölningen var dessutom otroligt enkel även om hon inte visade minsta tecken på fölning innan, något hon alltid gjort vid sina tidigare åtta dräktigheter. Det är då man är otroligt glad att man har selar som larmar på både svett och position. Hon gick exakt dom 335 dygn man normalt räknar på. Det blev dock problem med efterbörden som inte ville släppa så veterinär fick lov att komma och hjälpa till med det.

Jawas ungar döps till artister, skådespelare eller andra kända personer/figurer på J och denna lilla fantastiska hingst fick namnet Johnny Cash MVG.


Johnny Cash MVG f.230614 e.King Olymbrio L u.Jawa (ELIT) e.Sack- Martini- Flamingo
Sedan har vi då årets sista sto ut, Dilba MVG. Hon fölade på dygn 326 ett helt otroligt bedårande stoföl som var årets snabbaste upp på benen. Lilla Dora MVG reste sig själv endast 18 min gammal och hon var även snabb att dia.

Dilba som vid sina tidigare två föl inte visat minsta tillstymmelse till fölningstecken var denna gång otroligt orolig från 22.30 ända fram tills 04.00 då hon äntligen fölade. Det är så himla märkligt att det kan vara så olika från föl till föl. Fantastiska Dora såldes endast sex dygn gammal.


Dora MVG f.230703 e.King Olymbrio L u.Dilba MVG e.Fürstenball- Londonderry- RohdiamantSol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne!

Kram Milla

57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page