top of page

Årets föl del 1

I år skulle jag ha förlöst elva stycken föl men det blev bara tio. Tyvärr slutade Noblessas dräktighet i sorg och förtvivlan då vi miste fölungen i ett svårt felläge. Jag kan inte sluta grubbla över om vi klarat ungen om bara veterinär hade funnits att tillgå, nu fick jag i stället lasta och åka till Strömsholm. Noblessa klarade sig i alla fall och vi får vara glada över det.


Fölåret började med två inackorderade ston som fick varsitt fint föl e.Serious, ett sto på 337 dygn och en hingst på 344 dygn. Lätta enkla fölningar, även om hingsten var lite trög att få att dia.


Därefter var det dags för min första egna som var Noblessa och som var på 344 dygn, men det slutade som sagt inte så kul då fölungen låg baklänges och rörde sig inte en endaste mm trots kraftiga värkar. Man är så oerhört liten vid ett felläge. Det enda som kändes skönt när jag lämnade av henne på Strömsholm var att hon blev sövd och slapp smärtan och att jag slapp vara med och se eländet. Jag är oerhört tacksam att jag har Strömsholm så nära, även om det förstås inte är optimalt att köra sto med värkar.


Två dagar efter Noblessas tragiska fölning var det dags för vår drottning Zonya. Jag lovar att jag var nervös! Men allt gick bra även om efterbörden åkte ur henne direkt när hon reste sig, vilket gjorde att navelsträngen inte gick av och fölungen var rätt seg till en början men kvicknade i vartefter.

Zonya levererade efter fem hingstar äntligen ett sto på dygn 332, vilken lycka! Underbara Zaga MVG LVST är e.BH St. Schufro vilket känns extra kul nu när hans avkommor går så bra och tanken är att behålla henne för framtida avel.


Zaga MVG LVST f.230521 e.BH St. Schufro u.Zonya MVG*** e.Don Primero- Rubignon- AmpereDagen efter Zonyas fölning var det dags för Abba. Allt gick snabbt och enkelt och ett underbart litet stoföl föddes på dygn 338, fux med vacker bläs och fyra vita ben. Abba som var ganska snurrig förra året med sitt första föl, hade full koll i år. Det var lite huvudbry vad hon skulle heta men när namnet väl var påkommet så var det så otroligt självklart, Anni-Frid MVG med tilltalsnamnet Frida förstås. Frida såldes 11 dygn gammal.


Anni-Frid MVG f.230522 e.Rosebank VH u.Abba MVG e.Frascino- Rhodium- Jazz
Efter Noblessas, Zonyas & Abbas täta fölningar fick jag vila i hela sex dygn innan nästa inackordering fölade. Det var min egenuppfödda Qristall MVG som fick ett piggt och fint litet stoföl på 339 dygn. Allt gick väldigt enkelt och lätt och Qristall som bara är fyra år fattade direkt vad det innebar att vara mor.


Sedan gick det bara två dagar så var det Flisans tur, hon var tidig och fölade på 320 dygn. Även här en enkel fölning och ganska klipsk unge även fast det var en hingst ;). Ut kom en fux, vilket var lite otippat men jag har verkligen börjat gilla fuxar då det lyser upp i hagarna bland alla bruna, mörkbruna och svarta. Dessutom är det ju vanligare med tecken på fuxar än övriga färger, me like.

Även här var det lite svårt att hitta ett bra namn då det ska vara ett tyskt y med och börja på Für, men till slut kom vi på Fürst MVG LVST med tilltalsnamnet Lillprinsen.


Fürst MVG LVST f.230530 e.Van Vivaldi u.Für Dich e.Fürstenball- Cordoba- Wanderbursch llFortsättning följer!


Sol ute, sol inne, sol i hjärta sol i sinne!

Kram Milla58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page