top of page

Zonya MVG (F2)***

Zonya e.Don Primero-Rubignon är ytterligare en dotter till fantastiska Zoya och alltså syster med Zaida som jag skrev om igår, dock är Zonya vår egna uppfödning. Hon blev lite snålt bedömd som tre-åring och missade diplom, men på kvalitén så tog hon igen det med bravur och fick dubbeldiplom och blev även den högst bedömda hästen i hela landet med raden 9879910-9. Hon kvalade därmed till fyra-års championatet, där hon i mycket tufft motstånd (60 starter) tog sig till final och slutade femma i Breeders.

Zonya är precis som dom andra syskonen kort i sin rygg, däremot har hon inte kort hals utan snarare en väldigt lång hals som dessvärre inte riktigt har den välvning jag så gärna vill ha. Halsen är jag mycket övertygad om kommer från hennes far, då dom inte alls har sådan hals i stofamiljen. Hon är otroligt högbent och elegant och har en bra rumpa med lite sluttande kors. I det stora hela är det förstås en väldigt fin häst, men det finns alltid saker att förbättra. Gångartsmässigt så är skritten och traven bra, medans galoppen är magisk. Hon har dock ett ganska vasst temperament, något jag finner märkligt med tanke på hennes mor och det är något att ta i beaktande vid hingstval.

Hennes första avkomma Zacharias MVG e.Mr Vain GJ är liksom sin mor rätt kort och han har fått en kortare hals än modern, dock med en väldigt fin välvning. Han är riktigt snygg och ser nog ut som jag trodde han skulle göra.

Dessvärre resorberade Zonya 2017 så det blev inget föl förra året men nu är hon dräktig med min favorit Donkey Boy. Även han är lite kort i ryggen, men i övrigt tror jag det kan passa mycket bra. Hon fölar tidigt så utbudet av hingstar är stort (när dom fölar sent vill jag gärna använda svenskstationerade hingstar). I Zonyas fall så vill jag verkligen behålla den fina galoppen och ädelheten. Hingsten bör kunna tillföra en bra front, gott temperament för att vara på den säkra sidan och lite mer gung i traven.

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page