top of page

Ytterligare ett föl!

Under ca tvÄ veckor har jag haft kamera och sele pÄ Keenonyou trots att hon sett allt annat Àn fölfÀrdig ut. Förra Äret dÄ hon var maidensto fölade hon i princip helt utan tecken. Hon fyllde pÄ juvret i samband med fölning och jag skickade ett SMS till Àgarna att det var pÄ gÄng, men att det nog skulle dröja nÄgra dagar. DÄ fölade hon 20 min senare, hyfsat pinsamt.

I Ă„r fyllde hon pĂ„ juvret lite grann pĂ„ morgonen och pĂ„ fm sĂ„g det större ut sĂ„ jag skickade ett SMS till Ă€garna att det kanske kan bli föl denna vecka. Åkte till Berga och skötte hĂ€star i mindre Ă€n en timme och nĂ€r vi kom tillbaka lĂ„g hon och fölade i hagen. Jösses sĂ„ opĂ„litlig hon Ă€r det stoet!

Fölungen bars in pÄ en filt, tung som sjutton dÄ han var enormt stor. Inte bara stor pÄ höjden utan ocksÄ vÀldigt vÀlnÀrd. Sedan tog det hela Ätta timmar att fÄ honom att hitta maten sjÀlv, nytt rekord. Nilson MVG sitter inne med det gamla rekordet pÄ 6 h.

Jag Àr oerhört tacksam över att veterinÀr Ulrika med dotter Minna (som har hÀstar inackorderade hÀr) kom ut och hjÀlpte mig med att fÄ honom pÄ benen och att hitta maten. Ni Àr helt ovÀrderliga!

Det Àr inte helt lÀtt med sÄ stora och ostadiga föl, men plötsligt hÀnder det. SjÀlvklart fick han rÄmjölk ur flaska under tiden och sugreflexen var hela tiden vÀldigt god. TyvÀrr blev det dessutom problem med efterbörden för Keenonyou, troligtvis pga att han inte diade. Den slÀppte sÄ smÄningom efter mÄnga turer ensam ute och en dos Partoxin.

Årets tre andra fölningar har sannerligen gĂ„tt enligt skolboken, sĂ„ detta var den första med lite komplikationer Ă€ven om det hittills verkar ha gĂ„tt bra. Hoppas nu att resten av stona lĂ€st skolboken inför kommande fölningar.

Stammen pÄ det stora och vÀlutvecklade hingstfölet Àr Zola Boka- Love You- Sugarcane Hanover och mamma Keenonyou Àr en oerhört duktig moder! Bilder kommer.

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

All in!

bottom of page