top of page

Världens sämsta bloggerska!

Fölningar, föl och resor till seminstationen tar så extremt mycket tid så detta med bloggande ligger sannerligen på sparlåga under denna säsong. Och det är väl just då när det händer som det är intressant att läsa om det. Jo jag vet, jag är världens sämsta bloggerska :(.


På årets 12 fölningar har vi haft två enkla fellägen som lätt har kunnat rättas och ett helt vidervärdigt sådant där alla ben på fölet låg fel och både sto & föl strök med. Man är så otroligt hjälplös i sådana lägen och även om veterinär var fort på plats så gick det inte att rädda dom. Vikten av övervakning talar för sig själv, för att komma ut till ett självdött sto pga. felläge tror jag ingen vill.


Hjärtat & GingerVi har även haft två kvarblivna efterbörder, men det har löst sig med veterinärhjälp och ledde inte till några ytterligare problem mer än ett stort hål i plånboken.


Årets fölungar har dock varit friska, peppar, peppar! Och jag tycker att det är en extremt bra årgång med väldigt fina föl. Jag känner mig väldigt sliten så tänkte egentligen inte visa några föl alls i år, men så blev jag peppad av bästa Pia och beslutade mig sent om sidor att visa dom två som ändå stod på stall. Zirkon MVG fick 84,4% och Jeanne d´Arc MVG fick 86,1%.


Jeanne d´Arc MVG och Zirkon MVGAnledningen till min trötthet beror mycket på att det strulat otroligt mycket på semineringsfronten. Endast 4 av 13 ston har tagit sig på första brunsten så resorna till seminstationen har blivit många, minst tre ggr/vecka och ofta 4, 15 mil t.o.r.

I dagsläget så har vi 8 ston dräktiga vilket är en dräktighetsprocent på 61,5%, ganska uselt om du frågar mig.

Alympia W är dräktig med tvillingar, men den ena är betydligt mindre än den andra så förhoppningsvis är den på väg bort och vi kan kanske räkna in ytterligare en dräktighet. Denna dyra och trista säsong funderar man förstås över vad som är fel och flera av stona har inte ovulerat som dom ska, men vad det beror på har jag ingen aning om. Det enda jag ändrat på är att jag fodrat med ganska mycket linfrökaka och det kommer jag inte våga göra i år trots att jag tycker det är ett toppenfodermedel för magen. Troligtvis är det inte alls orsaken, men som sagt det är det enda jag ändrat på så vågar inte köra samma koncept igen.


Det har blivit många hingstbyten och hittills har vi dräktig enligt följande:

Abba MVG e.Frascino dräktig med Janeiro Platinum

Dilba MVG e.Fürstenball dräktig med Janeiro Platinum

Für Dich e.Fürstenball dräktig med Suarez

Zonya MVG e.Don Primero dräktig med Bon Coeur

Pagila MVG e.Bellagio dräktig med Janeiro Platinum

Görklintgårds Penelli e.BH Hotline dräktig med For Romance I

Glorious AM e.Lavec Kronos dräktig med Super Photo Kosmos

Not Yet e.Varenne dräktig med Maharajah


Janeiro Platinum e.Sezuan- UB40På ett sätt är det rätt kul med samma hingst till flera ston då man kan se om det finns någon gemensam nämnare hos fölen. På ett annat sätt är det rätt chansartat att lägga alla ägg i samma korg. Janeiro är far till min älskade Jackie som jag tycker är vår bästa uppfödning hittills, så jag hoppas att det inte bara var en engångsföretelse.

Tanken till Pagila var fryst Dante Weltino, men jag vågade mig inte på det när dom andra stona strulat så. Därför valde jag en annan hingst men den var på tävling när hon skulle semineras och mitt andrahands val hade gjort sig illa och kunde inte hoppa på bocken, så jag körde Janeiro på henne också och jag tror att det kan bli skitbra!

Ibland är det just dessa ganska ogenomtänkta hingstval som blir bäst, hur galet det än låter.


Något trevligt är att vi fick bra hösilageskörd och höga värden på det jag ska använda, så jag känner mig väldigt nöjd. Vi har även sportfoder till försäljning och kanske även avelsfoder beroende på vad andraskörden ger.

Vi har även skördat vår första svarthavre, analys inskickad och det är mycket spännande! Jag provade att fodra med svarthavre i våras och hästarna tyckte det var extremt smakligt och ett tunt sto gick snabbt upp i vikt, så jag tror på det om extra energi behöver sättas in.


SvarthavreHar fått tipset tidigare om att iaf ge en veckorapport i bloggen och jag ska försöka hålla den regeln i fortsättningen, minst.


Sol ute, sol inne. Sol i hjärta, sol i sinne!

Kram på Er! // Milla
248 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

bottom of page