top of page

Tre månader kvar!

Nu är det knappt tre månader kvar tills det första stoet är beräknad, faktiskt endast 80 dagar kvar tills Zonya uppskattas föla och så galet spännande!

Jag brukar räkna på 335 dygn vilket är exakt 11 månader när jag beräknar fölningsdatum, dock har jag haft variationer på mellan 314- 353 dygn. Ofta går samma sto ungefär lika länge varje gång, men det stämmer inte heller alltid. Jawa har tex alltid gått närmre 350 dygn, men i somras fölade hon på 333 dygn. Det är lurigt det där så det gäller att hålla koll på tecknen på stona. Dom flesta fölar ändå efter att ha haft vaxproppar och vit mjölk i en dag eller två, så att klämma ur ett par droppar mjölk morgon och kväll för att se färgskiftningen tycker jag är bra. Dock stämmer det inte på alla då en del slår om till vit mjölk precis när fölningen sätter igång och en del kan ha vit mjölk i veckor innan fölning, hade bägge delar förra året.

För att slippa vara vaken dygnet runt när det är fölningsdax så har jag både sele på stoet som larmar vid värme och när stoet lägger sig ned och kameraövervakning. När jag tror att det är på gång så ställer jag ändå klockan minst en gång i halvtimmen för att inte missa ifall att tekniken inte fungerar som den ska.

Enligt papperet är det Zonya som är först ut den 17/4, hon gick dock 346 dygn med Zacharias så vi får se om hon tänker göra det nu med. Sedan har vi Janis & Lowliness beräknade till 19/4. Janis är maidensto (förstföderska) så där är svårt att veta och Lowliness får sitt andra föl men jag har helt glömt på vilket dygn den första kom. Jag tror dock inte hon gick över så mycket, men då fölade hon i juni och jag upplever att tidiga fölningar kan ge längre dräktighet och vice versa. Sedan har vi Taiga som är beräknad den 29/4 men gick 347 dygn med Titan så vi får se om det blir i maj i stället för henne. Jag är egentligen livrädd för fölningar, men längtar ändå som en galning!

Förra årets första föl Nero MVG, nyfödd och sedd genom kameran hemifrån. Jag brukar alltid vara med vid själva fölningen men sedan gå hem en stund om allt gått bra och låta sto & föl få bekanta sig i lugn och ro med varandra medans jag har koll i kameran.


224 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page