top of page

Mitt specialintresse!

Uppdaterat: 7 jan. 2021

Jag älskar foder av alla möjliga sorter och jag älskar att räkna analyser.

En stor dröm jag har är att ha en egen foderbutik, shit vad jag skulle gå igång på det!

I morgon får jag en stor leverans från Krafft och det är som julafton för mig. Helst skulle jag bara vilja fodra med deras Low Starch muesli, den är SÅ himla trevlig men också väldigt dyr så jag använder den bara i specialfall.

I år har vi tyvärr låga proteinvärden i vårt hösilage så det går åt en del proteinfoder. Jag är egentligen emot att fodra med soja pga miljöaspekten och har under flera år försökt att använda andra proteinkällor, men det är svårt.

Ett tag fodrade jag med potatisprotein och det fungerar jättebra till hästar som står på stall, men är svårt i lösdrifterna då potatisprotein är väldigt flyktigt och behöver fodras i blötmat.

Ett år provade jag att fodra med rapsmjöl, men det var svårt att få dom små liven att äta. Men jag gav mig inte då raps är ett bra proteinfodermedel och provade förra året att fodra med rapskaka i stället, men även det blev tyvärr ratat. Vissa åt det, andra inte men gemensamt var att ingen gillade det även om dom glupskaste åt det för att ingen mat kan gå till spillo. Jag hoppas verkligen att någon kan vidareutveckla raps i någon form så att hästarna gillar det.

Jag fodrar även mycket med linfrökaka, dels för fettet och dels för att jag tror att det kan förebygga kolik.


En annan favorit (fast inte lika mycket som muesli i olika former) är Krafft Plus Protein. Det är ett pelleterat koncentrat som innehåller mycket protein (210 gr SmbRP) och även mycket mineraler. Ibland räcker inte mineralerna till, trots mineralfoder och då räcker det ofta med att tillsätta 0,5 kg Plus Protein så är behovet täckt. Plus Proteinet innehåller även väldigt lite stärkelse och fungerar därför mycket bra att fodra ihop med havre som alltid är mitt grundkraftfoder.


Digivande mödrar kräver mycket och bra foder! (Donna & Diwa otroligt synkade)Jag vill även tipsa om Fodershop i Arboga som har trevliga foder. Jag har köpt en del MaxiRise där och även Amequ Omega-3 Junior. Det sistnämnda är ett danskt foder och jag vill helst handla svenskt, så det bär mig emot att säga att det är bra, men det är det.

Det bästa med Fodershop är att man enkelt lägger sin beställning på nätet och handlar man för minst 1000 kronor så är det fri hemkörning, superservice! Och jag är inte sponsrad, men jag tycker dom är bra ;)!I år blir det ännu mer gödning på vallarna och ännu tidigare skörd så hoppas jag på bättre proteinvärden. Vi brukar inte misslyckas, men 2020 blev skörden stor och då späs värdena ut.


Ha det bäst!354 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page