top of page

Kastrering, vaccinering & sorg!

Något som är väldigt skönt för mig, men inte riktigt lika kul för Fino är att han idag har blivit valack. Tanken var att han skulle kastreras redan som 1,5-åring men eftersom han skulle gå med två andra grabbar som inte skulle kastreras och som var betydligt mer hårdnackade än honom, så beslöt vi att vänta lite.


Han hölls i schack så länge han hade hingstiga Zacharias vid sin sida. När Zacharias flyttade så vaknade dock hingsten i honom och han började vandra och var allmänt jobbig. Jag ville kastrera redan då, men blev avrådd om det inte var absolut nödvändigt pga flugor och rötmånad. Men, nu är det gjort och allt gick bra!Lite vaccineringar var även inbokade. Virusabort på stona som ska föla i första omgången och A2+ Tetanus på första omgången föl. Alla togs lösa i hagen, utan att jag ens satte på grimma. Dom flesta av dom märkte inte ens vad som hände, han är sannerligen en klippa på vaccinering Göran (och även mkt annat förstås)! Även hundarna fick den årliga vaccinationen.


I fredags var en sorgens dag! Vi åkte till klinik med Platina & Qristall eftersom Platina hade ett litet sår på baksidan av kotan. Själva såret såg inte mycket ut för världen, men när det började kladda och Platina blev väldigt smärtpåverkad så åkte vi in med dom till klinik. Min tanke var att det kanske satt något främmande föremål där inne, men det var betydligt mycket värre än så. Kotsenbenet var perforerat/ frakturerat liksom kotsenskidan och en massa annan viktig struktur. Det var mycket dålig prognos även om man hade försökt att operera, så veterinären rådde oss att avsluta där och då, total chock! Vi åkte in med ett sto med föl vid sidan och åkte därifrån med bara fölet, så galet ledsamt!

Det blir ännu jobbigare när sådant händer en lånad häst som Platina var. Vi är så tacksamma över att ha fått låna henne och fått ett så himla fint stoföl som Qristall, som vi dessutom tidigt bestämde oss för att behålla. Det känns också lite lite lättare när man vet att ägaren har kvar en avkomma efter henne och att även det är ett sto.


Vila i frid fina Platina och stort tack till generösa Therese för att vi fick låna henne!


424 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page