top of page

Hingstvalsfunderingar!

Jag tänkte presentera mina hingstvalsfunderingar till våra ston med ett inlägg om dagen, om jag nu lyckas med det tidsmässigt!

Jag är extremt kritisk när jag tittar på mina hästar, så det kommer kanske låta som det är ök vi har i stallet. Dock är det faktiskt så att vi har ett gäng riktigt fina och välstammade ston ur framförallt väldigt meriterade mödernen. Vissa har jag redan fått flera föl efter och vet vad dom nedärver, vissa är nya och lite svårare att hitta rätt hingst till, men jag ska göra ett försök att förklara hur jag tänker.

Eftersom jag börjar i bokstavsordning så blir det första stoet Alympia W e.Rhodium- Jazz- Contango. Ally är en stor häst, det står 169 cm på Horsetelex men jag tror att hon är större. Hon har ganska korta linjer förutom korset som är väldigt bra. Hon har långa ben, men också rätt mycket kropp, varken ädel eller grov utan mer mittemellan. Halsen skulle kunna ha lite mer resning, men den är rättvänd och egentligen rätt bra ansatt, dock lite kort för min smak. Benställningen ser så vitt jag kan bedöma bra ut. En liten issue jag har är att jag har extremt svårt för stora huvuden, något som Ally tyvärr har. Dock har inte dottern Abba ärvt det, så jag hoppas det inte slår igenom för kraftigt.

När det gäller gångarterna så är skritten relativt kort, något som är vanligt på holländare. Traven är helt ok, med framförallt bra bakben och galoppen är riktigt, riktigt bra. Abba och även Allys tidigare avkommor har väldigt fina bakben, något som enligt förre ägaren kommer från mödernet, så det vill jag gärna vara rädd om. Ridbarheten finns ju där med en bror i lilla rundan och tre morbröder i Grand Prix, dock kan man aldrig betona ridbarheten för mycket!

Hingstarna jag letar efter till mina ston är alltså hingstar som dels kan förstärka deras bra egenskaper, men även komplettera dom mindre bra. Till Ally vill jag alltså ha en hingst med långa linjer och god resning. Fina gångarter med framförallt bra skritt. Det gör absolut inget om hingsten är av det mindre slaget och har ett litet och fint huvud. Eftersom Ally är svart och jag gärna behåller det så får hingsten gärna vara svart också, även om det absolut inte är det viktigaste.

Jag tror att det funkar otroligt bra att blanda tyskt och holländskt blod och hon är nu dräktig med en hingst e.De Niro så jag kan absolut tänka mig att gå på det spåret igen, Dalwhinnie skulle nog kunna passa och finns nära och bra. Förre ägaren sade dock att han trodde Vivaldi-blod skulle ligga bra på henne så även det är helt klart intressant. Harlem D e.Vivaldi känns som en smäck, förutom att han är väl kort i ryggen. En annan Vivaldi-son som jag tror skulle passa är Van Vivaldi, men han har redan 2 ggr Jazz och Ally har Jazz som morfar så det går tyvärr bort. Det finns så väldigt många fina hingstar och ändå är det så svårt att hitta rätt!

Ytterligare ett problem är att hon fölar sent och jag därför måste använda en hingst helst stående i Sverige eller åtminstone Danmark, då det kan vara knöl med transporterna längre ifrån. Huvudbry många gånger om och detta är bara ett sto 🙂

Nedan bilder på Ally & Abba+ en liten film från när vi hämtade dom i Holland.

79 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page