top of page

Hingstvalsfunderingar!

Jag tÀnkte presentera mina hingstvalsfunderingar till vÄra ston med ett inlÀgg om dagen, om jag nu lyckas med det tidsmÀssigt!

Jag Àr extremt kritisk nÀr jag tittar pÄ mina hÀstar, sÄ det kommer kanske lÄta som det Àr ök vi har i stallet. Dock Àr det faktiskt sÄ att vi har ett gÀng riktigt fina och vÀlstammade ston ur framförallt vÀldigt meriterade mödernen. Vissa har jag redan fÄtt flera föl efter och vet vad dom nedÀrver, vissa Àr nya och lite svÄrare att hitta rÀtt hingst till, men jag ska göra ett försök att förklara hur jag tÀnker.

Eftersom jag börjar i bokstavsordning sÄ blir det första stoet Alympia W e.Rhodium- Jazz- Contango. Ally Àr en stor hÀst, det stÄr 169 cm pÄ Horsetelex men jag tror att hon Àr större. Hon har ganska korta linjer förutom korset som Àr vÀldigt bra. Hon har lÄnga ben, men ocksÄ rÀtt mycket kropp, varken Àdel eller grov utan mer mittemellan. Halsen skulle kunna ha lite mer resning, men den Àr rÀttvÀnd och egentligen rÀtt bra ansatt, dock lite kort för min smak. BenstÀllningen ser sÄ vitt jag kan bedöma bra ut. En liten issue jag har Àr att jag har extremt svÄrt för stora huvuden, nÄgot som Ally tyvÀrr har. Dock har inte dottern Abba Àrvt det, sÄ jag hoppas det inte slÄr igenom för kraftigt.

NÀr det gÀller gÄngarterna sÄ Àr skritten relativt kort, nÄgot som Àr vanligt pÄ hollÀndare. Traven Àr helt ok, med framförallt bra bakben och galoppen Àr riktigt, riktigt bra. Abba och Àven Allys tidigare avkommor har vÀldigt fina bakben, nÄgot som enligt förre Àgaren kommer frÄn mödernet, sÄ det vill jag gÀrna vara rÀdd om. Ridbarheten finns ju dÀr med en bror i lilla rundan och tre morbröder i Grand Prix, dock kan man aldrig betona ridbarheten för mycket!

Hingstarna jag letar efter till mina ston Àr alltsÄ hingstar som dels kan förstÀrka deras bra egenskaper, men Àven komplettera dom mindre bra. Till Ally vill jag alltsÄ ha en hingst med lÄnga linjer och god resning. Fina gÄngarter med framförallt bra skritt. Det gör absolut inget om hingsten Àr av det mindre slaget och har ett litet och fint huvud. Eftersom Ally Àr svart och jag gÀrna behÄller det sÄ fÄr hingsten gÀrna vara svart ocksÄ, Àven om det absolut inte Àr det viktigaste.

Jag tror att det funkar otroligt bra att blanda tyskt och hollÀndskt blod och hon Àr nu drÀktig med en hingst e.De Niro sÄ jag kan absolut tÀnka mig att gÄ pÄ det spÄret igen, Dalwhinnie skulle nog kunna passa och finns nÀra och bra. Förre Àgaren sade dock att han trodde Vivaldi-blod skulle ligga bra pÄ henne sÄ Àven det Àr helt klart intressant. Harlem D e.Vivaldi kÀnns som en smÀck, förutom att han Àr vÀl kort i ryggen. En annan Vivaldi-son som jag tror skulle passa Àr Van Vivaldi, men han har redan 2 ggr Jazz och Ally har Jazz som morfar sÄ det gÄr tyvÀrr bort. Det finns sÄ vÀldigt mÄnga fina hingstar och ÀndÄ Àr det sÄ svÄrt att hitta rÀtt!

Ytterligare ett problem Ă€r att hon fölar sent och jag dĂ€rför mĂ„ste anvĂ€nda en hingst helst stĂ„ende i Sverige eller Ă„tminstone Danmark, dĂ„ det kan vara knöl med transporterna lĂ€ngre ifrĂ„n. Huvudbry mĂ„nga gĂ„nger om och detta Ă€r bara ett sto 🙂

Nedan bilder pÄ Ally & Abba+ en liten film frÄn nÀr vi hÀmtade dom i Holland.

78 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

All in!

bottom of page