top of page

Fredagsfunderingar!

Jag har nämnt det förut, men måste göra det igen då det är så himla mycket snack om att dagens SWB inte kan ridas av amatörer och att det var så mycket bättre förr.


Filmen nedan är dagens J-Lo. Hon är tre år, riden en del i våras men haft ett riktigt långt bete efter det och nu kanske riden max15 ggr efter betet. Hon reds i måndags och har alltså vilat i tre dagar och idag var det bara att sitta upp och hon är såhär enkel! Lättlärd, vill arbeta, lagom motor, lagom känslig på ett bra sätt. Sannerligen en amatörhäst om ni frågar mig!J-Lo MVG f.2017 e.Skovens Rafael u.Jawa e.Sack- Martini och Pia Lusth


Sedan har förstås J-Lo fått en mycket bra utbildning och jag tror att det är där det brister med många hästar. Jag har jobbat många år på ridskola (tillsammans med Pia) och det är ju för det mesta inte så att man köper färdiga ridskolehästar utan dom flesta får en ganska lång utbildning för att bli trygga och veta vad som förväntas av dom innan dom kan sättas in i verksamheten.


Jag minns speciellt en häst som hette Isabell. Jag tror vi fick henne i utbyte från en hästhandlare för jag provred henne inte innan i alla fall. Om jag hade tänkt efter lite innan jag satt upp första gången så skulle jag nog satt på en martingal för hon hade hela halsen på undersidan.

Jag satt upp i ridhuset och när jag tog tyglarna så började hon skena, när jag försökte bromsa så var det enda som hände att jag såg pannan mer och mer. Det var bara att hålla i sig och låta henne springa tills hon blev trött. Därefter var det väldigt många månader av utbildning och jag sade både en och två gånger till Pia att detta kommer aldrig gå. Men hon såg potentialen i hästen och det var bara för mig att fortsätta rida och försöka utbilda henne. Det slutade med att denna känsliga, felridna och väldigt missförstådda häst till slut blev vår bästa lektionshäst.


Nog om det! I veckan som varit har vi haft både hovslagare och veterinär här. Fölen som verkades var faktiskt väldigt duktiga, dock var det lite kaos när vi skulle ta in dom då Jackie sprang på Jawas grimskaft så hon tappades och drog tillsammans med Jackie & Gooding. Kvar stod Grodan och var rätt olycklig över att ha blivit av med sin unge och sin kompis. Jag sprang efter och möter hovslagaren i allén ledandes på Jawa, ibland har man en väldig tur att rätt bil kommer först!Zonya MVG & Pia när det begav sig. Nu dräktig med Iron och nyvaccinerad mot abortvirus.


Veterinären har vaccinerat dom äldsta fölen, vi ligger lite efter då dom varit snoriga men nu har dom tre äldsta i alla fall fått den första sprutan. Vi vaccinerade även lite ston mot abortvirus.

Jag velar varje år om jag ska göra det eller ej för det blir väldigt dyrt, men det blir ju ännu dyrare om dom kastar. Samtidigt är vaccinet bara 60%-igt så dom kan ju kasta ändå, men händer det har jag i alla fall gjort allt jag kan.


Trevlig fredag på er!313 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comentarios


bottom of page