top of page

Det här med fölvak!

Självklart så vakar vi väldigt noggrant på våra ston med både kamera och även med fölningsgjordar som larmar vid värme och/eller när stoet ligger platt på sidan. Många fellarm kan det bli och ibland när det inte larmar alls om nätterna så får jag för mig att det inte fungerar och måste springa ned till stallet för att kolla att gjorden fungerar som den ska. Trött är bara förnamnet!

I år tycker jag dessutom att stona visar väldigt konstiga fölningstecken, fattar inte varför dom går med vit mjölk lång tid innan det är dags för fölning? Finesse tex såg inte alls klar ut förra året och hade endast vit mjölk i en spene på em och fölade sedan på kvällen.

I år tog jag hem henne när hon hade gråvit mjölk och några dagar senare var det lättmjölk och sedan säkert en vecka har den varit vit, men inget föl. Förra året fölade hon på 322 dygn och idag är hon på 328. Dock ser det nu ut att vara väldigt klart, vilket det inte gjort förut. Men hur ska man veta när det är dags när det inte alls såg färdigt ut förra året och hon ändå fölade, alltså bäst att börja vaka i tid.

Normalt sett så brukar dom föla inom ungefär 48 h från att mjölken är vit. Men i år hade även Janis och Hjärtat, förutom Finesse vit mjölk minst en vecka innan dom till sist fölade. Taiga, Zonya och Donna har dock skött sig och visat tydliga tecken medans Lowliness inte visade något alls. Ja ni fattar, inte helt enkelt detta att förutspå när fölning ska ske vilket leder till en total asocial tillvaro. Men det är det värt när man får vara med och se dessa underbara individer födas.

Jag vill absolut inte gnälla då jag är otroligt lyckligt lottad som har haft sex lyckade fölningar och fått sex friska föl hittills, men lite trött och sliten är jag faktiskt. Nu tror jag faktiskt på föl nummer sju i natt, men den som lever får se :).

Vi har även lyckats få ut lite hästar på bete och tre ston med föl som stått på stall körde vi iväg till Pösa igår. Underbart med lite mindre mockning och hästarna är nog även dom lyckliga. I morgon ska vi släppa ett-års hingstar och ett-års ston på bete om tidsplanen håller.

236 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page