top of page

Att fodra unghästar

Mitt inlägg om att fodra dräktiga ston blev väldigt populärt så jag kör ett om att fodra växande unghästar också. Dock vill jag tillägga att allt jag skriver bara är utifrån min egna erfarenhet Jag är varken forskare, veterinär eller agronom men lite har jag lärt mig under resans gång och med ett brinnade intresse för just foder och utfodring.

När fölen är avvanda så gäller det att fortsätta hålla dom fina i hull och det är sannerligen inte det lättaste, speciellt inte när det gäller hingstar.

Förr sade man att unghästar skulle vara tunna för att växa långsamt men det som då hände när dom tex kom ut på bete och började hulla på sig, var att dom växte i kapp det dom missat innan. Jag är helt övertygad om att en jämn tillväxtkurva är det bästa, alltså att hästen är i ett bra hull hela tiden så att den växer jämnt och även att den tillgodoses med alla byggstenar som behövs för att utvecklas på rätt sätt. En unghäst behöver mycket högvärdigt protein för att få bästa tänkbara grund, alltså ett grovfoder med hög kvot och tillräckligt med lysin.

När det gäller nyavvanda föl kan det dock vara svårt att få dom att klara sig på bara grovfoder tyvärr, speciellt hingstar, då dom ofta inte äter så stor mängd som man skulle vilja. Stofölen brukar klara sig bra med bara grovfoder, medans hingstarna betydligt oftare behöver hjälp med en del kraftfoder. Här gäller det att ha ett minst lika bra grovfoder som till dom dräktiga/digivande stona, just för att dom små liven ofta inte äter tillräckligt med grovfoder för att täcka näringsbehovet. Det är också viktigt att ha koll på Ca/P-kvoten.

När det kommer till bete så gäller samma sak med åringen som med det digivande stoet, gödslade insådda vallar. En 1-års hingst har ingen chans i världen att kunna livnära sig på bara ett naturbete, här krävs kraftigare grejer om man ska slippa tillskottsfodra. Vartefter dom sedan växer så går näringsbehovet ned, så en två-åring är betydligt lättare än en åring att fodra och hålla i bra hull.

Jag säger det igen, det allra viktigaste man kan investera i är ett riktigt bra grovfoder som är anpassat för individen som ska äta det!

Lycka till därute för nu är det snart dags för avvänjning om det inte redan är gjort. Själv väntar jag gärna så länge det går och stofölen brukar mödrarna få vänja av själva om det är möjligt, så länge vågar jag dock inte riktigt vänta med hingstarna.

751 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page