top of page

Jawa

Igår fick bloggen stå över för julpyntning, ibland räcker tiden inte till helt enkelt.

Jawa är en utav mina absoluta hjärtehästar, mycket beror nog på att jag red henne under tre år och hon skulle ha sprungit genom eld för mig. I början hade hon en del åsikter, men när hon väl var med mig så gjorde hon allt för mig. Som jag älskar den hästen! Jag köpte henne när hon var fem och då var hon i princip bara inriden. Jag tävlade henne framgångsrikt med ett flertal vinster upp till MsvC och gjorde några få starter i MsvB innan en elak lymfangit gjorde att hon fick lov att vila över vintern. Jag hade egentligen tänkt rida henne ett år till så att hon skulle få lite resultat även i MsvB, men när våren kom brann det så mycket i föltarmen att jag inte kunde låta bli att betäcka henne så där var det stopp för tävlingskarriären. Under dessa tre år som hon reds tävlades hon även i hoppning upp till 120 cm och gick någon pay and jump i 130 med min syster.

Jawa har en bror som tävlat framgångsrikt i svår klass ända upp till Grand Prix, han vann även Breeders som 6-åring och godkändes på prestation. Hennes mor och mormor är bägge elit-ston. Ur stofamiljen kommer svårklasshästar i alla discipliner.

Nästa år blir Jawa 18 år, men hennes typ är väldigt modern. Stammen är Sack- Martini- Flamingo, tre hingstar som alla gått GP. Som sagt, hon är av en mycket modern typ högbent och ädel. Ska jag vara petig så är kanske korset lite i kortaste laget, i övrigt tycker jag hon lever upp till kraven när det gäller exteriören. Hon har en fin skritt, traven är enormt luftig fram med lite sämre bakben och galoppen är den sämsta gångarten. Jag har verkligen jobbat på att få bättre galopp på ungarna och det har jag faktiskt lyckats väldigt bra med. Alla har bättre galopp än sin mor och vissa har till och med galopp som bästa gångart.

Jawas avkommor är lite olika i typen men väldigt fina allesammans, utom kanske Janis som jag tycker är allt för fullblodslik (mkt fullblod på fadern) men hon har i stället fått bättre gång och mer bakben än sin mor. Den som är mest lik Jawa typmässigt är nog årets Joan e.Quaterhit. Alla avkommor är högt bedömda som föl och dom två som visats på Rikschampionatet har bägge gått till final (Jack & Janis), Jack e.Bretton Woods vann dessutom och han är idag 4 år gammal och galet fin!

Så vad vill jag då ha för hingst till Jawa? Hon lämnar stort, så det gör inget om det är en något mindre hingst. Jag vill behålla den fina typen, men gärna ha ett lite längre kors och framförallt en hingst med kvicka bakben och en väldigt fin galopp. Till Jawa vill jag också ha nervstarka hingstar då hon själv är väldigt känslig och kan ibland bli lite ängslig, dock är hon alltid fantastisk att hantera. Dessvärre har hon resorberat två ggr i år och är tom, så jag hoppas verkligen att det blir fler föl efter henne.

Film på Jawa


Bilden där ryttaren bär peruk är från en maskeradhoppning, men man ser verkligen hur vacker Jawa är. Bild nr 3 är Jawa själv som föl (2:a på riksföl). Om ni för pekaren över bilderna så kommer det upp text om vilket föl det är.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page