top of page

Jawa

IgÄr fick bloggen stÄ över för julpyntning, ibland rÀcker tiden inte till helt enkelt.

Jawa Àr en utav mina absoluta hjÀrtehÀstar, mycket beror nog pÄ att jag red henne under tre Är och hon skulle ha sprungit genom eld för mig. I början hade hon en del Äsikter, men nÀr hon vÀl var med mig sÄ gjorde hon allt för mig. Som jag Àlskar den hÀsten! Jag köpte henne nÀr hon var fem och dÄ var hon i princip bara inriden. Jag tÀvlade henne framgÄngsrikt med ett flertal vinster upp till MsvC och gjorde nÄgra fÄ starter i MsvB innan en elak lymfangit gjorde att hon fick lov att vila över vintern. Jag hade egentligen tÀnkt rida henne ett Är till sÄ att hon skulle fÄ lite resultat Àven i MsvB, men nÀr vÄren kom brann det sÄ mycket i föltarmen att jag inte kunde lÄta bli att betÀcka henne sÄ dÀr var det stopp för tÀvlingskarriÀren. Under dessa tre Är som hon reds tÀvlades hon Àven i hoppning upp till 120 cm och gick nÄgon pay and jump i 130 med min syster.

Jawa har en bror som tÀvlat framgÄngsrikt i svÄr klass Ànda upp till Grand Prix, han vann Àven Breeders som 6-Äring och godkÀndes pÄ prestation. Hennes mor och mormor Àr bÀgge elit-ston. Ur stofamiljen kommer svÄrklasshÀstar i alla discipliner.

NÀsta Är blir Jawa 18 Är, men hennes typ Àr vÀldigt modern. Stammen Àr Sack- Martini- Flamingo, tre hingstar som alla gÄtt GP. Som sagt, hon Àr av en mycket modern typ högbent och Àdel. Ska jag vara petig sÄ Àr kanske korset lite i kortaste laget, i övrigt tycker jag hon lever upp till kraven nÀr det gÀller exteriören. Hon har en fin skritt, traven Àr enormt luftig fram med lite sÀmre bakben och galoppen Àr den sÀmsta gÄngarten. Jag har verkligen jobbat pÄ att fÄ bÀttre galopp pÄ ungarna och det har jag faktiskt lyckats vÀldigt bra med. Alla har bÀttre galopp Àn sin mor och vissa har till och med galopp som bÀsta gÄngart.

Jawas avkommor Àr lite olika i typen men vÀldigt fina allesammans, utom kanske Janis som jag tycker Àr allt för fullblodslik (mkt fullblod pÄ fadern) men hon har i stÀllet fÄtt bÀttre gÄng och mer bakben Àn sin mor. Den som Àr mest lik Jawa typmÀssigt Àr nog Ärets Joan e.Quaterhit. Alla avkommor Àr högt bedömda som föl och dom tvÄ som visats pÄ Rikschampionatet har bÀgge gÄtt till final (Jack & Janis), Jack e.Bretton Woods vann dessutom och han Àr idag 4 Är gammal och galet fin!

SÄ vad vill jag dÄ ha för hingst till Jawa? Hon lÀmnar stort, sÄ det gör inget om det Àr en nÄgot mindre hingst. Jag vill behÄlla den fina typen, men gÀrna ha ett lite lÀngre kors och framförallt en hingst med kvicka bakben och en vÀldigt fin galopp. Till Jawa vill jag ocksÄ ha nervstarka hingstar dÄ hon sjÀlv Àr vÀldigt kÀnslig och kan ibland bli lite Àngslig, dock Àr hon alltid fantastisk att hantera. DessvÀrre har hon resorberat tvÄ ggr i Är och Àr tom, sÄ jag hoppas verkligen att det blir fler föl efter henne.

Film pÄ Jawa


Bilden dÀr ryttaren bÀr peruk Àr frÄn en maskeradhoppning, men man ser verkligen hur vacker Jawa Àr. Bild nr 3 Àr Jawa sjÀlv som föl (2:a pÄ riksföl). Om ni för pekaren över bilderna sÄ kommer det upp text om vilket föl det Àr.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

All in!

bottom of page