top of page

Ytterligare ett föl!

Under ca två veckor har jag haft kamera och sele på Keenonyou trots att hon sett allt annat än fölfärdig ut. Förra året då hon var maidensto fölade hon i princip helt utan tecken. Hon fyllde på juvret i samband med fölning och jag skickade ett SMS till ägarna att det var på gång, men att det nog skulle dröja några dagar. Då fölade hon 20 min senare, hyfsat pinsamt.

I år fyllde hon på juvret lite grann på morgonen och på fm såg det större ut så jag skickade ett SMS till ägarna att det kanske kan bli föl denna vecka. Åkte till Berga och skötte hästar i mindre än en timme och när vi kom tillbaka låg hon och fölade i hagen. Jösses så opålitlig hon är det stoet!

Fölungen bars in på en filt, tung som sjutton då han var enormt stor. Inte bara stor på höjden utan också väldigt välnärd. Sedan tog det hela åtta timmar att få honom att hitta maten själv, nytt rekord. Nilson MVG sitter inne med det gamla rekordet på 6 h.

Jag är oerhört tacksam över att veterinär Ulrika med dotter Minna (som har hästar inackorderade här) kom ut och hjälpte mig med att få honom på benen och att hitta maten. Ni är helt ovärderliga!

Det är inte helt lätt med så stora och ostadiga föl, men plötsligt händer det. Självklart fick han råmjölk ur flaska under tiden och sugreflexen var hela tiden väldigt god. Tyvärr blev det dessutom problem med efterbörden för Keenonyou, troligtvis pga att han inte diade. Den släppte så småningom efter många turer ensam ute och en dos Partoxin.

Årets tre andra fölningar har sannerligen gått enligt skolboken, så detta var den första med lite komplikationer även om det hittills verkar ha gått bra. Hoppas nu att resten av stona läst skolboken inför kommande fölningar.

Stammen på det stora och välutvecklade hingstfölet är Zola Boka- Love You- Sugarcane Hanover och mamma Keenonyou är en oerhört duktig moder! Bilder kommer.

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

コメント


bottom of page