top of page

Tänk att det gick bra!

På dygn 329 fölade då slutligen Hjärtat. Inför dom andra fölningarna har hon läckt mjölk i flera dagar, men inte denna gång. Dock hade hon vaxproppar och vit mjölk i flera dagar, så väldigt svårt att veta exakt när hon skulle föla då hon såg klar ut många dagar innan.

Jag har ju både kamera och selar som larmar på både svett och värme, så missar sällan en fölning om tekniken fungerar. Dessvärre har just dessa selar slutat att tillverkas och jag har inte hittat några liknande på marknaden så den dagen dom går sönder vete tusan hur jag ska klara mig, en parantes dock.

Nu funkade det iaf och selen larmade på svett och jag såg i kameran att Hjärtat var orolig och flemmade och gick runt i boxen. Snabbt ned till stallet och då var redan ben och huvud ute och 10 min senare var lille Ginger Heart MVG född.

Den lille fuxhingsten var snabbt upp på benen och diade själv 1,5 h gammal. Han fick ett microlax då inget tarmbeck kom och några minuter senare hade jag en stor hög att ta reda på, check på den.

Efter att ha kontrollerat att han hittade juvret själv och även kunde resa och lägga sig kunde jag ta natt, men självklart kollar jag kameran även på natten.

Dagen efter var tanken foalcheck, men den fantastiska veterinären Inge hörde av sig och tyckte vi skulle ta lite blodprover också för att försäkra oss om att han inte tagit stryk av moderns placentit.

Han undersöktes av veterinär och alla proverna såg bra ut, foalchecken låg dock lite lågt men inte så lågt så att plasma behövde ges.


Ginger är en mycket pigg liten fölunge och modern Hjärtat har fullt sjå att hålla koll på honom. Han är fortfarande väldigt outvecklad vilket dom ju är dom första dygnen, men han kommer bli riktigt fin. Jag är så otroligt tacksam över den hjälp jag fått av veterinärerna Göran Ström & Inge Durie som sett till att Hjärtat höll honom kvar i moderlivet tills han var fullgången och därför är han döpt efter dom, G & R efter Göran och så Inge i mitten, Ginger och så Heart efter modern förstås.

Nästa fråga är nu ska jag våga göra om detta och hoppas på lika god utgång nästa år eller ska jag lägga ca 50 000 kr på embryo i stället. Det tål sannerligen att tänkas på!


Nu är det nog lugnt i någon vecka. Nästa som står på tur är Nettan 12/5 och därefter Zonya 16/5, men bägge går nog över tiden, speciellt Nettan som fortfarande inte satt juver.


Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne!

Kram på Er! // Milla

257 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

bottom of page