top of page

Plötsligt händer det!

Jag är inne mellan plasmatankningarna och försöker hinna skriva några rader.

Hjärtat som på 310 dygn skrämde slag på mig då hon hade stora vaxproppar och dagen efter började droppa vit mjölk fölade idag på 321 dygn. Så skönt att hon ändå gick så pass länge även om jag tror att ungen är lite prematur då den är liten och väldigt vek bak. I övrigt är han väldigt pigg och stark och jag jobbar just nu på att få i honom 1 liter plasma via nappflaska vilket går över förväntan. Jag förstod direkt att råmjölken skulle var kass när hon började läcka så tidigt och införskaffade därför plasma från Håtunalab då jag av misstag sabbat den bra råmjölken jag hade i frysen.

Jag har blandat plasma & råmjölk 50/50 och det dricker han utan knussel. Han har inte varit uppe på benen än, men försökt resa sig åtskilliga gånger. Dock har jag inte hjälpt honom då jag inte vill att han ska börja dia innan jag fått i honom plasman, för då kommer det vara kört att få honom att ta flaskan igen.

Maidenstoet Hjärtat är superduktig även om jag ser att hon är frustrerad över att han inte diar än, men snart så.

Det blev en lite spännande dag då jag normalt sett aldrig åker hemifrån när ett sto står med vit mjölk, utom till seminstationen men då har jag Emma hemma som har full koll. Nu var detta ett lite annorlunda läge då jag trott att Hjärtat skulle föla i 11 dagar och jag behövde verkligen hjälpa till på em idag när båten skulle läggas i.

Jag kollade Hjärtat och Finesse och ingen såg ut att föla precis nu, så jag gav mig iväg i två timmar men hade dom hela tiden på bild i telefonen och kunde snabbt ta mig hem. Båten sjösattes och Mange skulle köra den till Sjöblick där han skulle hämta upp mig och vi skulle hjälpas åt att lägga till. På Sjöblick blåste det dock rejält och vi insåg att vi inte skulle kunna lösa det på bara två personer så vi beslutade att Mange skulle hålla sig till sjöss och jag skulle åka hem och kolla hästarna tills vinden skulle mojna om ytterligare 2 h.

När jag kom hem kunde jag snabbt konstatera att varken Hjärtat eller Finesse såg ut att föla, så jag åkte till Berga och Pösa för att fodra och kolla dom andra hästarna. När jag var klar med det åkte jag tillbaka till Viby för att åter kolla dom högdräktiga, ingen skillnad och helt lugna. Jag gick in och tog en kaffe och rastade hundarna och skulle sedan åka tillbaka till Sjöblick för att hjälpa Mange att lägga till men tänkte att jag skulle titta en sista gång i kameran innan jag skulle åka. Då ligger Hjärtat ned, vilket hon inte gjort på 11 dagar. Vilket bara kunde betyda en sak, FÖLNING! Jösses, hur snabbt kan det gå? Jag hade sett henne live 30 min tidigare och anat nada. Bara att ringa till Mange och säga sorry, du får lösa det på annat sätt.

Den enda skillnaden som Hjärtat uppvisat mot tidigare dygn är att hon skrubbat rumpan rejält i natt. Nu väntar jag på Finesse som jag är ganska säker på ska föla i natt.

37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

bottom of page