top of page

Operation avvänjning!

Det finns två saker som måste göras men som jag tycker är mycket jobbigt och gärna skjuter upp så länge det går. Det handlar om kastrering och avvänjning.

Operation avvänjning är påbörjad och kastrering av 2-års hingstar kommer ske inom kort.


Med vårt system så är egentligen inte avvänjning något att oroa sig för, vilket min hjärna inte alls håller med om. Vi vänjer av sent, runt 8-9 månader, och vi har förmånen att kunna flytta stona så långt från fölen att dom inte hör varandra. Vi avvänjer alltid tvärt, vilket jag anser fungerar bättre när fölen är så pass gamla och jag tror att det är väldigt stressande för hästarna att ta isär och släppa ihop som man gör med successiv-avvänjning.


Vi har nu vant av några av april-fölen och det har gått strålande! Tinders mor Taiga togs ur hagen när Tinder busade med kamrat och han märkte inte ens att hon försvann. Visst ropade han några gånger, men det var otroligt lugnt.


Taiga & Tinder


När vi tog Zonya från Zonat idag så var det lite oroligare då Zonat är väldigt mammig och såg när vi tog henne från hagen så ropade han lite mer efter henne. Men samma sak där, efter ett par timmar så är det helt lugnt i hagen och dom står och äter trygga i sin flock.

Vi tar alltid ett sto åt gången så det finns ston kvar i hagen som ger lugn och trygghet åt dom föl som blivit av med sina mödrar.

Ofta har vi även något dräktigt sto som går kvar med grabbarna ända fram till betessäsongen.


Zonya & ZonatI nästa vecka blir det nog James som blir av med sin mor. Janis & James flyttades från Vita lösdriften (där dom gått sedan betet) hem till Viby där grabbarna ska gå. Janis fick följa med så James ska bli acklimatiserad i den nya flocken innan Janis ska iväg på utbildning och förhoppningsvis visning senare i vår. Hon är kanske inte en utav Jawas snyggaste avkommor men hon är väldigt rörlig och shit vad hon travade när dom släpptes i ny hage. Dessvärre kunde jag inte filma då jag höll på att bli översprungen av ystra hästar. Men det ska bli så spännande att se henne under ryttare igen!


James Dean


Hoppas få till ett nytt inlägg om inte allt för kort tid!


Kram på er!
311 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page