top of page

Nästan tre månader sen…

Fy, sist jag bloggade var den 31/5. Det har varit galet mycket så tiden och orken har inte riktigt räckt till. Jag tänker hela tiden att det blir mindre sen, men det händer liksom aldrig.

Alla fölningar gick bra och vi fick 10 egna föl, 2 ston och 8 hingstar och jag som verkligen ÄLSKAR hingstar ;). Dock fick vi en prematur som krävt väldigt mycket extra pyssel och en som kotade över så pass att långa tåsträckaren på bägge fram gick av. Dock är det mycket god prognos på just tåsträckare och han är näst intill helt återställd nu.

Något annat som hände och som lett till stora ekonomiska påfrestningar i form av veterinärräkningar och en hel del extra arbete är att vi fick in rota-virus i stallet. Det började på den yngsta som fick diarré och slutade dia och därför kördes till klinik. Rota-prov togs två ggr då det är svårt att hitta men visade negativt bägge gångerna så han togs hem när han var pigg igen och isolerades inte då vi inte trodde det var något smittsamt. På stall stod då tre föl till som snabbt smittades och ytterligare två smittades på betet, ja man lär sig av sina misstag… Två av fölen fick “bara” diarré men fortsatte äta och kunde därför vårdas hemma med Diarsanyl och Quick Fix, men ytterligare tre slutade dia och fick därför lov att köras till klinik. På två av dom hittades rota, men inte på den tredje som ändå provtogs tre ggr. Så det är verkligen svårt att hitta rota och får vi ett föl med diarré igen så kommer vi absolut att isolera den vad än proverna säger, för detta vill vi inte vara med om igen. Dock är alla helt återställda och pigga och glada nu, så vi får vara tacksamma för det.

Vi har pga smittan inte kunnat visa några föl på selektering till elitfölauktionen. Vi har bara visat en på mönstring som stått med sin mor på Myrsjö. Men idag är det 21 dagar sedan det sista fölet blev frisk så nu kan vi med gott samvete åka på fölmönstring den 31/8. Dock kan vi inte ta in dom i stallet som inte är färdigsanerat än så vi hoppas på bra väder så vi kan göra i ordning dom i hagen, annars vete sjutton om vi kan åka.

Vi har seminerat 14 ston i år och 13 av dom är dräktiga. Den enda som inte tog sig är Alympia W. Hon fick bara två försök då hon fölade sent och hon är dessutom full av cystor, men vi försöker igen nästa år.

På dräktighetsfronten ser det ut som följer, ett spännande 2020 blir det!

 1. 9/4 Jawa e.Sack- Martini dräktig med Janeiro Platinum

 2. 20/4 Good Enough e.Mr Vic- Tibur dräktig med Explosive Matter

 3. 21/4 Diva MVG e.Van Vivaldi- Londonderry dräktig med Jameson RS2

 4. 1/5 Zonya MVG e.Don Primero- Rubignon dräktig med Bon Coeur

 5. 14/5 Derrydona e.Londonderry- Rohdiamant dräktig med Van Vivaldi

 6. 20/5 Görklintgårds Penelli e.BH Hotline- Depardieu dräktig med For Romance I

 7. 25/5 Lowliness e.Orlando Vici- Supergill dräktig med Mr Picolit

 8. 29/5 Finesse e.Flamur- Weltruf dräktig med Giovanni Bell

 9. 2/6 Zaida e.Metall- Rubignon dräktig med Harlem D

 10. 5/6 Pagila MVG e.Bellagio- Gigolo dräktig med Dalwhinnie

 11. 11/6 Heart on Fire e.Hermes- Rubinstein dräktig med Suarez

 12. 27/6 Pharin MVG e.Fairway- Bellagio dräktig med Suarez

 13. 30/6 Noblessa e.Belissimo M- Magritte dräktig med Vivaldon

Jag hoppas verkligen att det lugnar ned sig lite nu och att jag ska orka blogga lite mer, för jag tycker egentligen att det är väldigt roligt när jag väl kommer igång :). Så på snart återseende hoppas jag!

Heartbreaker MVG (Harry) e.BH St Scufro u.Heart on Fire e.Hermes- Rubinstein- Donnerhall får vara representant för årets föl.


65 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page