top of page

I Rotavirusets spår!

Jag känner mig otroligt orolig över att få Rota i år igen. Vi har skurat och sanerat enligt konstens alla regler, men just nu håller vi på med en renovering av boxarna på logen (där dom sjuka fölen stod) och jag tänker att när man tar ned plank så kanske virus finns emellan som man inte kommit åt. Dessutom så kan jag inte använda mina fina fölhagar i år då dom fortfarande kan vara smittsamma :(.


Phantom MVGDå kom jag idag på den brillianta idén att när stona fölat inne i stallet hemma på Viby som har helt ny inredning och där inga sjuka föl stått, så kan jag köra dom till mitt gamla stall på Berga som nu står tomt. Därtill hör två fina rörstaketshagar som lämpar sig väldigt bra till föl.

Nackdelen är att det blir väldigt mycket extrajobb med stall på två ställen, men det är också extremt mycket jobb med sjuka föl och för att inte tala om hur kostsamt det är!

Vi har ju nästan alla lösdrifter och beten på Berga så vi är ju ändå där rätt mycket och från stallet på Viby till stallet på Berga är det max 1 km.


Nora MVG & Nicole Tau i en utav rörstaketshagarna tillhörande "mitt" stall.

Jag har ju förstås läst på en del om Rota och vad jag kan hitta så kan viruset överleva 9 månader i omgivningarna. Om jag minns rätt så var sista fölet sjukt i juli så när vi får alla juniföl (vilket är många) så har det gått 11 månader sedan sista insjuknandet och vi borde med råge ha blivit av med viruset och kanske då vågar ha fölen på logen igen.


Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot 2020 års fölningar!


Kram på er!

234 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page