top of page

Det tar tid med föl!

Jag är ledsen att jag inte bloggat på väldigt länge men med fyra nyfödda föl på en vecka så går all tid till dom. Jag tror inte att det går att förstå hur mycket jobb det faktiskt är med dessa unga föl och jag är kanske onödigt noggrann, men dom är väldigt sköra dom små.

Normalt sett med aprilföl så brukar jag släpa dom ut och in för att jag inte vill att dom ska ligga på kall och blöt backe. I år släpar jag dom ut och in för att jag inte vill att dom ska ligga i allt damm och få Rhodococcus Equi. Rhodoccer är en jordbakterie som fölungen andas in när dom ligger i dammet och som senare ger lunginflammation med bölder i lungorna. Jag lägger alltid ut halmhögar som fölen ska lägga sig i, men det är inte alltid dom lägger sig där tyvärr.

Hur som helst så har vi hittills (peppar,peppar) haft fyra skolboksfölningar och allt har verkligen gått perfekt. Taiga läckte dock väldigt mycket mjölk innan och dessvärre hade mycket råmjölk gått åt skogen. Eftersom jag visste att jag hade råmjölk i frysen så var jag inte så upprörd över det men när jag letade efter den så var den borta. Min goda vän och uppfödarkollega Angelica påminde mig då om att jag lyckats tina upp den av misstag och slängt den, något jag helt glömt av. Annars hade jag givetvis mjölkat ur dom tre stona innan som haft bra råmjölk.

Råmjölken ska helst ligga över 20 för att vara godkänd, Taigas låg på 15 i ena spenen och 16/17 i den andra (man mäter med en refraktometer). Men det går dock att kompensera dålig råmjölk med mängd och därför mjölkade jag ur och gav ungen i flaska. Jag har en tabell där det står hur mycket dom behöver ha i sig i förhållande till värde och på 15 var det 14 dl som gällde. Jag fick i Tinder 15 dl innan han var tre timmar gammal, men på kuppen fick jag ett ganska nonchalant föl som inte var speciellt intresserad av att resa sig och hitta maten själv, så det blev en lång natt. Men det var det värt, för dagen efter tog vi ett foalcheck som visade att han hade full pott på antikroppar så det funkade verkligen!

Nästa föl är beräknad till 21/5, fast jag tror att den kan komma lite tidigare då Donna fylt upp juvret rätt rejält redan nu.

James Dean MVG f.190419 e.Harlem D u.Janis Joplin MVG e.Deodoro- Sack

Lowely B.T.B f.190420 e.Infinitif u.Lowliness e.Orlando Vici- Supergill

Zonat MVG f.190423 e.Hesselhöj Donkey Boy u.Zonya MVG (F2)*** e.Don Primero- Rubignon

Tinder MVG f.190425 e.Hesselhöj Donkey Boy u.Taiga (72) e.Rambo- Lombard


62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page