top of page

Det här med namn!

Alla våra uppfödningar har numer namn vars begynnelsebokstav är densamma som sin mors. Detta för att man lättare ska kunna veta vilka ston och avkommor som hör ihop. Jag har långa listor på tänkbara namn och ibland så vet jag redan innan vad fölungen ska heta, men ibland kan det också ta dagar innan namnet faller på plats. Det är faktiskt husse som slutgiltigt bestämmer namnet, dock med mitt godkännande.

Om vi börjar i bokstavsordning så har vi Alympia W först. Hon kommer från Holland och där döper dom alla föl i hela landet efter samma bokstav i bokstavsordning. 2018 var det N, men eftersom Abba skulle reggas i SWB så behövde vi inte bry oss om det. Alympias W finns i stostammen, men jag vet inte vad det står för och det funkar dessvärre inte ihop med vårt MVG så vi hoppar det. Vi får se om vi ska fortsätta döpa efter artister, det tål att tänkas på.

I Derrydonas linje så har alla ston fått namn på D, däremot verkar det som att hingstarna fått heta precis vad som helst. Jag kommer dock hålla fast vid D även för hingstar och Donna har hittills fått Diva & Dilba här.

I Finesse möderne så verkar dom ha döpt efter hingstens första bokstav då Finesse är e.Flamur och hennes mor Werona är e.Weltruf. Vi kommer dock att döpa på F och första avkomman hos oss är Fendt som fått sitt namn efter en traktor. Frågan är om det går att hålla fast vid traktortemat, tror det kan bli lite körigt faktiskt. Kommer i dagsläget bara på Ford & Fiat 🙂

Good Enoughs avkommor kommer inte bara att börja på G utan även på Good. Hennes första hos oss heter Goodlooking.

Sedan kommer vi till Heart on Fire som såklart kommer få avkommor på H. Dock har det tidigare i mödernet döpts efter hingsten men det frångår vi nu.

När det gäller Jawa så har det i många generationer döpts på J och därför är många bra namn redan upptagna. Jag valde därför att döpa till artister/ skådisar på J. Vi har Joe Elliott (sångare i Def Leppard), Jon Bon Jovi, Jack Sparrow, Janis Joplin, J-Lo och Joan Jett. Frågan är om detta tema även ska gälla Jawas avkommor. Janis Joplin fölar nu i april så det gäller att bestämma sig snabbt.

Sedan har vi Lowliness. Självklart ska det börja med L och kanske att vi skulle köra på Grodans tema att ha första delen av namnet med till avkommorna. Namn som börjar på Low borde väl inte bli allt för svårt att komma på.

Jag har haft lite svårt att komma på N-namn så när Nicole såldes sade jag att det var skönt att slippa det, men då skaffade vi istället Noblessa. Så nu sitter vi fast i N-träsket igen.

Pagilas mormors föl döptes till en sammansättning av far & mors namn men alltid med P som första bokstav. För att hedra Pagilas underbara mor Pogila och fantastiska morbror Pagilo så fick hon heta en blandning av deras namn. Dock blir det väldigt knöligt när namnet är så lika, även jag sade ibland fel namn. Pogila fick sedan Pralin e.Rubin & Pax e.Luxus. När vi sedan skulle döpa Pagilas avkommor så tyckte vi det blev för omständigt att sammansätta far & mors namn så eftersom Pagilas första avkomma var farinbrun så fick hon namnet Pharin. Därefter har vi två båtmodeller nämligen Portofino och Predator och jag tror att det är båtmodeller vi kommer att fortsätta döpa efter, finns en hel del på P faktiskt.

Platinas avkommor heter sedan tidigare på P och Taigas heter alla möjliga namn, där hittar jag ingen röd tråd alls men Taigas första hos oss heter Titan.

Sist har vi syskonen Zaida & Zonya vars mor Zoya tidigare varit i vår avel. I denna stofamilj har hästarna sedan länge döpts på Z. Z är en väldigt enkel bokstav då alla namn på S går att använda. Zaida har lämnat Ztig & Zignum och Zonya har lämnat Zacharias.

Och ni vet väl vad MVG står för, ja förutom mycket väl godkänd då, jo Milla & Magnus Viby Gård!

En übersöt liten nyfödd traktor (Fendt).


19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comentários


bottom of page