top of page

Det här med foder!

Jag är ganska noggrann när det gäller hästarnas foder och räknar foderstat till alla individer för att veta att alla byggstenar finns där. Årets höskörd gav betydligt lägre proteinvärden än vi är vana vid, trots lika mycket gödning och slaget i princip samtidigt som vi brukar slå. Jag blev direkt orolig när jag fick förstaskörds analyserna då dom vallar som slogs tidigast ändå inte hade en högre kvot än runt 6,5, alltså ganska perfekt "ridhästfoder" men det är ju inte ridhästar vi har. Vissa vallar är slagna ännu senare då travtränarna vill ha kvoter runt 4 och det prickade vi ganska precis. Själv vill jag ha så höga kvoter som möjligt, runt 10 ungefär men ännu högre blir jag inte ledsen för.


Andraskörden gav bättre värden, men inte heller den så höga som vi brukar få. Kvoterna låg på runt 8,5 vilket dom flesta ändå klarar sig på. Problemet är att i två av lösdrifterna så gillar dom inte detta foder och spillet är helt galet då dom skickar ut fodret ur foderhäckarna i jakt på något godare som dom tror finns under, inte så smarta.


Idag tog jag beslutet att fodra med förstaskörd till dom som ratar fodret för det måste ändå vara bättre att dom äter ett lågkvotigt foder än inget alls. Dock tänkte jag att jag kommer få lägga på massor av proteinfoder till dom digivande och dräktiga. Döm om min förvåning när det faktiskt funkar rätt hyfsat med kvot 6,5 till dom dräktiga som har föl vid sidan. Det beror väl på mängden foder dom sätter i sig förstås, för fri tillgång har dom och jag är ganska säker på att dom äter minst 20 kg/dag. Det blir ett överskott på energi, men det får jag ta och just i den lösdriften går faktiskt dom som har svårt att hålla hull så det är nog inte ens en nackdel. Visst får jag lov att fodra med en del kraftfoder, men jag trodde verkligen inte att det skulle gå att få ihop det med ett så pass lågkvotigt foder så jag är rätt nöjd ändå :). Vitafor Derby som jag fodrar med innehåller dessutom väldigt lite stärkelse då det är spannmålsfritt, så det passar mycket bra ihop med havre.


Det är inte alltid som man tror!127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

All in!

Comments


bottom of page