top of page

Det är spännande på landet!

När telefonen ringer 04.30 på morgonen så förstår man att det inte är bra nyheter. Detta hände mig i måndags morse då grannen ringde och sade att det stod en häst i deras hage på Viby Prästgård. Min hjärna började direkt jobba på högvarv, vad kunde det vara för häst?


Det enda jag kom på var att det kunde vara någon utav 1,5-års hingstarna som går på lösdrift på Viby. Berga-hästarna tror jag ju inte ger sig iväg från Berga och dom hästar som står på stall hade stängda stalldörrar pga minusgrader så dom var också uteslutna. Enligt grannen var det dock en vuxen häst och den hade stor vit snopp, stämmer in på Kyraso som står på stall tillsammans med sitt föl. Skumt!


Kyraso & StarlingPå med kläder och i ett huj var jag ute. Det var fortfarande mörkt, men jag tyckte mig se en stor högbent häst med väldigt fin siluett vid foderhäcken i min sto/föl-hage, mycket märkligt när Christin sagt att hon stängt in hästen i deras hage. Närmar mig hästen och ser att det är Zonya, som står på stall tillsammans med sitt föl Zorn. Ingen Zorn i sikte. Fortsätter mot Prästgårn och där går Kyraso i hagen, även hon utan föl.


Jag börjar få panik, två ston som har föl vid sidan har tagit sig ut ur det stängda stallet och deras föl är inte med. Två otroligt vackra svarta föl med vita tecken, STÖLD skriker min hjärna.

Springer till stallet för att hämta grimmor och stalldörrarna är STÄNGDA, då kommer tårarna. Någon har stulit Zorn & Starling!


Zonya & ZornDöm om min förvåning när jag öppnar stalldörren och tänder lyset och där står dom bägge fölen i en hög av omkullvälta hinkar, nedslitna grimmor & täcken, en hel massa bajs och en sönderstampad chip/templäsare a´ 4500 kr+moms.


I detta skede går i stället mina tankar till att det är stona som varit utsatta för stöldförsök, men att dom inte lyckats lasta dom. Det märkliga är dock att det inte finns några spår av däck i nysnön.


När väl stona är på plats i sina boxar upptäcker jag att gångjärnet på Kyrasos box är knäckt och det är stora märken på insidan av dörren. Hon måste ha legat fast och av dom krafterna så har dörren gett vika. Sedan har hon troligtvis stått utanför argbiggan Zonyas box och Zonya har attackerat dörren som gått upp. Och någon av dom har lyckats få upp stalldörren som sedan måste ha blåst igen innan fölen hann ut. Låter helt galet, men det måste vara det som hänt!


Idag pratade jag med Kyrasos ägare som berättade att Kyraso tidigare både öppnat dörrar och fått upp enklare lås, så då föll ytterligare en pusselbit på plats. Nu har boxdörrarna fått ett extralås i nederkant, så nu hoppas vi att detta inte händer igen! Det mesta har ju faktiskt sin naturliga förklaring om man bara funderar en sväng till.


Ps. Hästarna klarade sig helt utan skador!

392 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page